Mezinárodní den památek a sídel

Zahrady pod Pražským hradem

U příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel připomene Národní památkový ústav péči o historické parky a zahrady. Vstup do Zahrad pod Pražským hradem je v neděli 18. dubna zdarma. Otevírací doba od 10.00 do 18.00 hodin. 

Zpřístupněny budou Velká Pálffy zahrada a Malá Fűrstenberská zahrada. V ostatních částech komplexu probíhá památková obnova.

Při procházce zahrad se budete moci přenést do různých historických období, kdy se zahrady utvářely. Najdete zde stopy gotického opevnění, užitkových zahrad renesančních šlechtických paláců i reprezentativní barokní květinové partery. Krása architektury se tu doplňuje s přírodními zákoutími, členitý terén je doplněn fontánami, schodišti a průchody, gloriety nebo loggiemi.

Krása zahrad v minulosti uchvátila umělce, filmaře, osobnosti veřejného života a hosty jak domácí, tak zahraniční. Předchozí opravy zahrad se zájmem sledoval Charles, princ z Walesu a následník britského trůnu, který přispěl na rekonstrukci Ledebourské a Pálffy zahrady.

Pokud do zahrad zavítáte, můžete si připomenout jedinečnou komedii „Adéla ještě nevečeřela“. V prostoru zahrad se odehrávaly některé nezapomenutelné scény z tohoto filmu. Na horní terase Malé Fűrstenberské zahrady, mezi sochami čtyř ročních období, posnídal zločinný hrabě von Kratzmar s paní hraběnkou Thunovou, než se na scéně objevil neporazitelný Nick Carter. Následovala scéna skluzu Miloše Kopeckého na tácu po schodech, po kterých na uvedenou terasu můžete sami vystoupat a zavzpomínat si na tuto jedinečnou parodii a také se zasnít pohledem na pražské střechy a panorama Prahy v romantickém jarním koloritu.

V případě nepříznivého počasí mohou být Zahrady z bezpečnostních důvodů krátkodobě uzavřeny.